Kort (geografi) - Terebovlja (Terebovlia)

Terebovlja (Terebovlia)
Terebovlja (Теребовля, Trembowla) er en lille by i Ternopil rajon, Ternopil oblast (provins) i det vestlige Ukraine. Det er en gammel bebyggelse, der har sine rødder tilbage til bebyggelsen Terebovl, der eksisterede i Kijevrus. Navnet kan også på forskellig vis translittereres som Terebovlya, Terebovla eller Terebovlja. Terebovlia er vært for administrationen af Terebovlja urban hromada, en af Ukraines hromadaer. Efter genopbygningen af borgen i Terebovlia i 1366, administrerede Polen (Podole Vojvodskab) byen.

Indbyggertallet var ved folketællingen 2001 13.661; det nuværende indbyggertal er anslået til indbyggere. I 1913 talte byen 10.000 indbyggere, hvoraf 4.000 var polakker, 3.200 var rutenere (ruthenere) og 2.800 var jøder. I 1929 var der 7.015 indbyggere, hovedsageligt polakker, ukrainere og jøder. Indtil 17. september 1939, dagen for Sovjetunionens invasion af Polen, var Trembowla amtsby i Tarnopol vojvodskab i den anden polske republik. Før Holocaust var byen hjemsted for 1.486 jøder, og de fleste af dem (omkring 1.100) blev skudt af tyskerne i den nærliggende landsby Plebanivka den 7. april 1943.

Terebovlja er en af de ældste byer i Vestukraine. Den blev første gang nævnt i Nestorkrøniken fra 1097. I Røde Rutheniens tid var den tidligere centrum for fyrstendømmet Terebovlja. Den blev kaldt Terebovl (Trembowla). Terebovlia fyrstendømmet omfattede landområder i hele det sydøstlige Galicien, Podolien og Bukovina. Den polske konge Kasimir den 3. af Polen (den Store) fik Suzerænitet af Halych (Galicien) efter sin fætter, Yuri Boleslaw 2. af Galicien]]s død, da byen blev en del af det polske domæne. Den blev fuldt ud indlemmet i Polen i 1430 under kong Vladislav 2. Jagello af Polen, mens hans søn Kasimir 4. Jagiellon af Polen gav byen begrænsede Magdeburgrettigheder.

 
Kort (geografi) - Terebovlja (Terebovlia)
Land - Ukraine
Ukraines flag
Ukraine er et land i Østeuropa. Det grænser op til Rusland mod øst, Hviderusland (Belarus) mod nordvest, Polen, Ungarn og Slovakiet mod vest, Rumænien og Moldova mod sydvest, og Sortehavet og Det Azovske Hav mod henholdsvis syd og sydøst. Ukraine er i øjeblikket – ud over nedennævnte russiske invasion af de østlige republikker – involveret i en territorialstridighed med Rusland over Krimhalvøen, som Rusland besatte i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det International samfund anerkender som ukrainsk.

Ukraine er verdens 46. største land. Ukraine har et indbyggertal på 44,13 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
UAH Ukrainske hryvnia (Ukrainian hryvnia) â‚´ 2
ISO Sprog
PL Polsk (Polish language)
RU Russisk (Russian language)
UK Ukrainsk (Ukrainian language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Hviderusland 
  •  Moldova 
  •  Polen 
  •  Rumænien 
  •  Rusland 
  •  Slovakiet 
  •  Ungarn